English
繁體中文
简体中文
English
繁體中文
简体中文

中大新聞

媒體報道

Hong Kong team develops test for long Covid so recovered patients can tell if trouble lies ahead

介紹醫學院的研究全球首證有「長新冠型腸道微生態」,利用腸道微生態可準確預測、診斷及治療「長新冠」。

Traditional Chinese medicine (TCM) and Covid-19 – what you need to know about its uses, including the one in Hong Kong’s anti-pandemic kit

中醫學院及香港中西醫結合醫學研究所學者就就如何應用中藥或結合中西藥減輕新冠肺炎徵狀帶來的不適提供專家意見。

Robot made of magnetic slime could grab objects inside your body

介紹機械與自動化工程學系教授張立教授研發的「史萊姆」機械人,有望日後能深入常規醫療儀器難以觸及的人體部位,為微創手術和定向藥物輸送提供理想的解決方案。

Sign language for all

言學及現代語言系手語及聾人研究中心一項聯合研究,成功利用人工智能識別技術開發手語在線學習遊戲「手語村」,促進健聽人士與聾人的溝通。

Stories people imagine inspired by music found to differ by culture

介紹語言學及現代語言系何鴻燊認知神經科學講座教授黃俊文教授的聯合研究,發現不同文化背景的人在歌曲啟發下所創作的故事有所差異。

Hong Kong finds new inflammatory activation pathway in blood vessels after SARS-CoV-2 infection

介紹醫學院一項聯合研究,揭示新冠病毒誘發血管炎症的新機制。